Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τα σπαράγγια σαν τροφή και σαν φάρμακο



Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να βρούμε φρέσκα, νόστιμα σπαράγγια. Τα σπαράγγια μπορεί να είναι πράσινα ή άσπρα, ανάλογα με το αν μεγάλωσαν πάνω ή κάτω από το χώμα. Στη χώρα μας σπαράγγια καλλιεργούνται στη Μακεδονία, τη Θράκη κ τη Δυτική Ελλάδα συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.







Τα σπαράγγια περιέχουν δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της διάθεσης. Αφενός το φυλλικό οξύ, του οποίου τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την κατάθλιψη και αφετέρου η τρυπτοφάνη, η οποία χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο για να δημιουργηθεί σεροτονίνη, που είναι ένα από τα βασικά σταθεροποιητικά της διάθεσης.

Είναι τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καροτένιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστειο. Είναι κατάλληλη τροφή για δίαιτα καθώς καθώς έχουν χαμηλή θερμιδική αξία (100γρ. μας δίνουν 26 θερμίδες) και λόγω της ουσίας ασπαραγίνης που περιέχουν, διουρητική δράση. Ο κατάλογος των ευεργετικών ιδιοτήτων είναι μακρύς. Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, τα σπαράγγια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας, των αυτοάνοσων νοσημάτων και του άσθματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου